A hastánc

A hastánc története


Az orientalis tánc bölcsője Egyiptom. Itt kezdetben a nép tánca volt, egyszerű, egyiptomi ritmusokra, egyszerű ruhákban a napi monoton munka megkönnyítésére táncoltak.

EZ az ősi termékenységi tánc azért maradt fönn, mert évezredeken át kísérte az ember legszentebb feladatát, az életadást.

Számos arab törzsnél a szülő nőt körülvették a törzs nőtagjai és ismétlődő hasmozdulatokat végezve táncoltak körülötte, ezzel mutatva neki, milyen mozgásokat végezzen szülés közben, annak megkönnyítésére. AZ orientalis tánc tehát a szülési szertartások által is kapcsolatban van a teremtéssel. A csípő és a has hullámzó, kőröző mozdulatai fontos részei voltak a szertartásoknak, hiszen a női öl az élet forrása, folytonosságának biztosítéka. Az ismétlődő mozdulatok dinamikája fölébreszti a szunnyadó energiákat, az életerőt.

A mozgásra való fókuszálás kiszakítja az embert a monoton mindennapokból és magasabb szintű belső tudatosságot alakít ki benne.

A tánc mint szabadidős tevékenység


A “hastánc” ideális rekreatív mozgásforma. Mozgásanyaga alapján alkalmas arra, hogy életkortól és edzettségi állapottól függetlenül bárki végezhesse. Alkalmas a testi-lelki-mentális egészség megőrzésére. Tökéletes aerob edzés. Egész életen át végezhető az ízületeket kímélő mozdulatokkal, ami kialakítja a helyes testtartást, tehermentesíti a gerincet. Tehát láthatjuk, hogy a hastáncnak a tánc mivoltán kívül milyen jótékony hatásai vannak. A mai rohanó világ mozgásszegény életmódot eredményez, amely fizikai és pszichikai feszültséget idéz elő. Ennek bizony áldozatává válik a testünk, lelkünk. (Pl.: izomfeszülések, izomrövidülések, ízületi deformitások, … depresszio és egyéb betegségek …) Mozgásos meditációként felszabadító hatással bír, segít a stressz levezetésében, a változókori és a preamenses-szindróma okozta lelki tényezőkre pozitívan hat.

A hastánc több izomcsoportot mozgat át, mint más mozgásformák, tehát jó hatással van az egész teszt izomzatára és csontozatára. A széleskörű mozgásanyaga és a testérzékelés fejlődése segít a harmónia megteremtésében a testi és Lelki funkciók között.

Felhasznált irodalom:

Balla Tünde Aziza: Hastánc, Harmónia, Életerő, testformálás, erotika